Justificació.

El llibre Muntanyes de Prades, excursions naturals, publicat l'any 2000 a Cossetània, està completament exhaurit al seu catàleg.
Potser se'n farà una reedició actualitzada, o potser no, mentrestant, aquest blog ens permetrà mantenir i millorar les excursions que hi vam explicar.
Ens saltarem tot l'apartat introductori i anirem directes als recorreguts. A cadascun hi trobareu l'enllaç a un track del web wikiloc, que us servirà per a seguir la ruta amb el gps.

dissabte, 18 d’agost del 2012

Montblanc.

15. Montblanc, mas del Llort i Barranc de la Pasquala.

Ruta de gran interès, passarem pel barranc de la Pasquala, un dels clàssics més interessants d’aquestes muntanyes, a més d’atansar-nos al Mas del Llort, indret molt interessant des del punt de vista botànic i paisatgístic. Amb un abric de magnífiques pintures rupestres. El desnivell és fort, però tota l’excursió resultarà sens dubte ben agradable, donat que transcorre sempre per boscosa espectaculars i paratges ben tranquils.

Durada: 3 hores.
Desnivell: 600 m

Accés.

Aquest recorregut es pot fer partint directament de Montblanc, que és gran i ben comunicat, fins i tot amb transport públic.

Descripció.

Pujarem des de Montblanc pel camí que surt vora la residència d’avis, hi ha unes granges que ens queden a l’esquerra. Més tard, deixem dos camins a la dreta, tots dos van clarament a uns masets, el segon és a la vora de la caseta d’aigua, sembla que hauríem d’anar a la dreta, pel més bo, però agafem a l’esquerra.
L’altra cruïlla és un senderó que va cap a  la dreta, a uns horts, nosaltres seguim avall, pel camí que portem, cap a la Vall. Deixem ara un altre sender a l’esquerra i, més tard, un altre que s’endinsa al bosc.
El següent corriol, a l’esquerra, sí que l’agafem, ja que ens estalviarà un bon retomb. Quan retornem al camí, començarem a pujar de debò, hi ha diversos senyals que ens indiquen la portada d’aigües a Montblanc, també passarem vora un pou de gel molt gran, digne de veure’s. Deixarem un darrer senderó a l’esquerra i ja albirarem el Mas de la Pasquala, completament enrunat. Hi ha la Font de la Teula, just vora el mas.
Agafem un camí que surt de la font, pujarem quasi 100 metres per una pista forestal, travessant un tallafocs i sota el cingle del Penitent, quan arribem a la primera cruïlla, anirem cap a la dreta, endinsant-nos en el bosc. Travessarem el barranc dels Bressos i el del Ral, no trobarem cap més cruïlla fins al capdamunt del torrent del Mas del Llort, o del Coll dels Ventanals. Aquí s’hi troben moltes camins, el que ve de la costa de Borges, el de la Creu de l’Ardit, el del mirador de la Pena…agafarem la pista que baixa fort, amb una cadena que barra el pas de vehicles, en direcció S, ens durà directes al Mas del Llort.
La bauma on hi ha les pintures és prop del mas, per damunt, cercarem el caminet i no ens serà difícil de trobar-lo, és fressat, hi ha una tanca petita però la porta és oberta, serem respectuosos, és clar, ja n’hi ha prou, de brètols que malmeten aquests tresors.
La Baixada la farem pel Camí de les Aigües, que  s'ha transformat brutalment en pista forestal, malmetent seriosament el paisatge i destorbant la nidificació d’espècies protegides. Bé, trobem-li la part positiva, ara serà més fàcil de seguir el camí i ens podrem concentrar més en la contemplació del paisatge, la vegetació i la fauna. Passarem sota el Salt de la Guineu i, en una baixada vertiginosa, arribarem a Montblanc abans que no ens pensàvem.
El més semblant que hem trobat a Wikiloc és aquest track penjat per cescgo:



Ambients.

Bosc de ribera, pineda de diverses espècies, alzinar i matollars diversos.


Recomanacions especials.

Excursió dura, molt de pendent i no gaire recomanable a ple estiu, ja que hi fa força calor. El paratge és molt tranquil, podem no trobar-nos absolutament ningú si el fem a l’època de l’any i el dia que sigui, fins i tot en cap de setmana.

Alternatives i altres interessos opcionals.

Un cop al Mas de la Pasquala, també podem optar per anar cap al bosc dels Plana de Sant Joan i fer cap a Poblet passant per la Santíssima Trinitat, o bé, al Mas del Llort, seguir cap a la Creu de l’Ardit i fins a Rojals, aquestes possibilitats hi són si hem decidit combinar dos vehicles, o si volem quedar-nos a dormir a un d’aquests dos llocs i fer un camí diferent l’endemà per a tornar.
En qualsevol cas, aquests indrets són especialment llaminers per a l’excursionista, per això, precisament, li hem dedicat menys atenció, perquè ja són els més descrits en anteriors guies.
A les basses que ens trobarem al camí, abundants i amb aigua fresca i bona, és prohibit el bany, si més no a quasi totes, ja que formen part de l’abastament d’aigua d’ús de boca a Montblanc. Ara, això sí, no ens caldrà traginar aigua per a nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada